
 

 
SNP and MOC Overview 
What is a Special Needs Plan? 
A Special Needs Plan (SNP) is a coordinated care plan that offers targeted care, improved care coordination 
and continuity of care to members with special needs. There’s more information about the types of SNPs in 
the UnitedHealthcare Administrative Guide, Chapter 5, at UHCprovider.com/guides. 

What is Model of Care? 
Model of Care (MOC) describes the structure, processes and care management systems of SNPs that 
provide coordinated care to members with special needs. 

MOCs are reviewed and approved according to Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) 
guidelines. CMS also requires annual MOC training for care providers delivering care to SNP members. 

Who qualifies as a SNP care provider? 
We define a SNP care provider as any licensed, independent practitioner who is in-network for SNPs or an 
out-of-network, licensed, independent practitioner who treats SNP members routinely. 

Do care providers need special credentialing in order to treat SNP members? 
No. 

Do members enrolled in a SNP have a special health plan ID card? 
No, we don’t have a special health plan ID card for UnitedHealthcare SNP members. However, “SNP” will be 
listed next to the health plan type. Here’s an example: 

 
 
 

 
 
 
 
 

© 2025 United HealthCare Services, Inc. 

Special Needs Plan 
Model of Care 
Frequently Asked Questions 

https://www.uhcprovider.com/en/admin-guides.html?CID=none


SNP and MOC Training 
Do care providers have to complete different SNP MOC trainings for different 
organizations? 
Yes. All organizations offering SNPs are required to conduct their own MOC training. The care management 
process described in the MOC isn’t universal and varies across insurers. CMS doesn’t offer centralized SNP 
MOC training, and we don’t accept evidence of training from another health plan. This means you may be 
asked to complete multiple SNP MOC trainings. 

 
Is training required for a care provider who is participating for UnitedHealthcare 
Medicaid but not contracted with UnitedHealthcare for Medicare Advantage, and 
who treats dual-eligible SNP (D-SNP) members? 
Yes. CMS requires that all care providers who routinely treat SNP members, including D-SNP members, 
complete the annual training. Some D-SNPs may include Medicaid benefits and, per CMS regulations, 
providers seeing those members require training. 

 
Are there care providers who don’t have to complete annual MOC training? 
CMS requires MOC training if you’re an individual contracted to see SNP members or an out-of-network 
licensed independent practitioner (LIP) who routinely treats and/or provides services to UnitedHealthcare 
SNP members. There’s one exception – if you only see UnitedHealthcare commercial members, you don’t 
have to complete the training. 

 
Where can care providers view the MOC training? 
We offer our SNP MOC training as a self-paced course, available on UHCprovider.com/training. It takes 
about 10 minutes to complete. Please follow these instructions to access the training: 

• Go to UHCprovider.com/training > 2025 Special Needs Model of Care Training for Providers. Then, 
select the link to complete the training (“To complete the training, click HERE”). 

 
Will care providers receive an acknowledgement when they complete the 
training? 
No, there is no email confirmation received at the conclusion of the course. Attestations completed through the online 
course are automatically integrated into our reporting documentation. 

 
Does each care provider operating under one tax ID number have to complete 
the training? 
No. One clinical or non-clinical staff member can review the training. They must share the information with 
all network care providers in a group or organization and out-of-network care providers who routinely 
provide services to SNP members. The roster template must be filled out and emailed to 
snp_moc_providertraining@uhc.com for all completions to be recorded. 
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Is MOC training only required for network Medicare care providers? 
No. You’re considered a SNP care provider if you see UnitedHealthcare plan members who have benefits 
under a Medicare Advantage SNP, such as UnitedHealthcare Dual Complete®. The training is for both 
UnitedHealthcare network care providers, as well as out-of-network care providers who see SNP members 
routinely. 

 
Does UnitedHealthcare identify and notify care providers of the required 
training? 
Yes. We include training information in the UnitedHealthcare Administration Guide and at 
UHCprovider.com/news. We may also provide training using other methods. Please note that we don’t 
share member lists with care providers. 

 
Do care providers only have to complete the training once for each SNP to 
satisfy CMS requirements? 
No. All SNPs are responsible for offering an initial and an annual MOC training for care providers. 

 
How does CMS measure compliance with MOC training? 
During an audit, CMS will ask us for documentation that we offered training materials to both network and 
out-of-network care providers. 

 
What’s the deadline for completing the SNP MOC training? 
We ask that you complete the training by Dec. 31 of each year. We won’t accept attestations after Dec. 31. 
Please check UHCprovider.com/news for training notifications and dates. 

We’re Here to Help 
If you have questions about the training, please contact the UnitedHealthcare SNP MOC training team. 
Thank you. 

• Email: snp_moc_providertraining@uhc.com 
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